5 mesta koja treba posetiti u Beogradu

,,Postoji nekoliko gradova koje sam posetila na svojim putovanjima a koji su na meni ostavili trag i probudili interesovanje više od obične zaintrigiranosti.

Ali jedan od njih je posebno privukao moju pažnju – Beograd u Srbiji.

Nikad nisam planirala da idem baš u Beograd. Došao je na moj radar tokom jednog opijenog noćnog razgovora u baru u Budimpešti sa nekim francuskim putnikom.

Beograd? – rekao je kada sam spomenula ovaj grad kao moguću destinaciju u budućim putovanjima.

Idi! Moraš da ideš! I, ako njegov ton nije dovoljno iskazivao njegovu strast prema ovom gradu, njegove oči su to sigurno uradile. Pre ovoga, mislila sam o Beogradu kao o destinaciji za zabave, gde turisti bez keša idu da piju za male pare.

Ali Beograd je mnogo više od toga – rekao mi je. I to je bilo to. Sledećeg dana sela sam na voz u pravcu juga , putujući pravo u srce Balkana.”

Ovako je priču o Beogradu započela Maggie Turansky, suosnivač turističke veb stranice The World Was Here First.

A koja su to mesta koja morate posetiti kada dođete u Beograd?

  1. Kalemegdanska tvrđava

Atrakcija broj jedan u Beogradu je manje znamenitost, a više konglomerat svega što ovaj grad čini izvanrednim. Kalemegdanska tvrđava je tokom vekova preživela veliki broj sukoba, ali jedino nasilje koje ćete ovde videti u 21. veku je borba pasa oko teniske loptice. U suštini veliki park, tvrđava se nalazi na ušću Save u Dunav zbog čega je ovo najromantičnije mesto u Beogradu.

Ovde se, takođe, nalazi Vojni muzej i brojne galerije, a da ne pominjemo neke od najpoznatijih spomenika.

U Beogradu svi putevi vode na Kalemegdan. Dobro, ne svi, ali shvatili ste poentu.

        2. Hram Svetog Save

Jedna od najvećih pravoslavnih crkvi na planeti, hram Svetog Save jedna je od najistaknutijih atrakcija u regionu. Dominira vazdušnom linijom grada, a s obzirom na visinu od 79 metara jasno je i zbog čega.

Hram je izgrađen na mestu gde su Osmanlije spalile ostatke Svetog Save 1595, ali je prošlo skoro 400 godina pre nego što je hram završen. Unutrašnjost je još u izgradnji, ali to nedovršeno stanje dodaje još jedan sloj intrige ovoj monumentalnoj kući obožavanja.

        3. Knez Mihailova

Iako geografski ovo nije centar grada, Knez Mihailova je bez sumnje socijalni centar srpske prestonice. Ova duga ulica je mesto gde svi slojevi beogradskog društva dolaze da budu viđeni, bilo da se radi o biznismenima koji sklapaju ugovore u kafićima ili omladini koji se bez cilja šeta ulicom.

Ovo je najbolje mesto za razgledanje i ovde možete provesti celo popodne gledajući dan kako prolazi.

      4. Skadarlija

Poznata je kao Beogradska boemska četvrt, ali upotreba reči ,,četvrt” je donekle liberalna. Skadarlija je više ulica nego područje, ali ta ulica je puna restorana, barova i kafića, koji se nalaze poređani duž kaldrme koja je oduševljenje za sve koji je posmatraju ujutru i borba za hodanje za one pijane.

Nekada u domenu pesnika, akademika i pijanica, Skadarlija je sada oba oka fokusirala na turizam. Imajući to u vidu, neke od najboljih restorana u gradu možete pronaći baš u ovoj ulici.

       5. Trg Republike i Narodno pozorište

Beogradski Trg Republike će vam možda izgledati prepun ljudi koji tumaraju okolo, ali neka vas to ne plaši. Glavno mesto sastajanja u Beogradu je ,,kod konja”.

Neke od najvažnijih beogradskih zgrada se nalaze ovde, uključujući Narodni muzej i Narodno pozorište. Narodni muzej nije radio 15 godina, ali sada je opet otvoren. Narodno pozorište radi punom parom. Idite na sajt kako biste videli repertoar i uživajte u visokoj kulturi po niskim cenama, neverovatan marketinški slogan ako je to ikada i bio.